Kullankaivajat pelinappuloina

Lapin kullankaivu, kaivosalan merkittävin ympäristöuhka?

Edellisen hallituksen ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja työ – ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen kävivät kaivoslakia valmistellessaan tutustumassa Lemmenjoen kullankaivuuseen. Toimintamme mahdolliset ympäristövaikutukset näyttäytyivät ministereille ilmeisen vakavina, koska he päättivät sisällyttää voimaan astuvaan kaivoslakiin pykälän, jonka seurauksena kaikki irtokullan etsintään myönnetyt kaivospiirit lakkautetaan korvauksetta, siirtymäajan jälkeen.

Olen toisena omistajana lakkautettavassa kaivospiirissä, jossa on sallittua kullankaivu lapiokaivumenetelmin. Kaivinkoneiden käyttö ja koneellinen kullanhuuhdonta on kielletty kaivospiirin lupaehdoissa. Onko tosiaan niin, että ainoastaan veden ja painovoiman yhteisvaikutukseen perustuva kullankaivu on ympäristövaikutuksiltaan niin haitallista, että juuri tämä kaivutoiminnan muoto täytyi lain voimalla lakkauttaa.

Pekkarisen ja Lehtomäen halu lopettaa Lapin kullankaivu elinkeinona, asettuu mielenkiintoiseen valoon, kun seuraa viime päivien tapahtumia ja keskusteluja kaivosalalla. Olivatko he lakia valmistellessaan todellakin huolissaan pienkaivostoiminnan mahdollisista ympäristöuhkista (kuten väittivät), vai oliko kyseessä silmänkääntötemppuun verrattavissa oleva harhautus. Kullankaivun vastustajien keksimiin, tekaistuihin uhkiin he tarttuivat rivakasti lakkauttamalla kullankaivun ammattimaisimman osan. Viimeistään tänään pitäisi olla kaikille selvää, että kaivosalan todelliset ympäristöriskit ovat muualla, kuin irtokullan etsintään myönnetyillä kaivospiireillä. Näille todellisille ja toteutuessaan merkittäville ympäristöuhille ministerit Pekkarinen ja Lehtomäki käänsivät selkänsä.  Lemmenjoen kansallispuistossa tapahtuva pienkaivostoiminta ja sen harjoittajat olivat helppo kohde kerätä viherpisteitä asiasta tietämättömiltä. Haluttiinko ammattikullankaivun lokaamisella ja lopettamisella ohjata keskustelu Lemmenjoen väitettyihin ongelmiin, jotta isojen kaivosten ympäristövaikutusten selvittäminen jäisi vähemmälle huomiolle?  Haiskahtaa omien kätösten viherpesulta ja halpamaiselta poliittiselta kaupankäynniltä, jossa kullankaivajia käytettiin pelinappuloina. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat